Maine Coon kattens historiaFoto: Margita Thunman

Hur har rasen uppstått?

Maine coonen är en ursprungsras, det vill säga det finns inga inkorsningar i denna ras utan förfäderna består av farmarkatter. Det är en gammal amerikansk kattras sedan i mitten av 1800-talet och som utvecklades i nordöstra USA, i den nordamerikanska delstaten Maine och kan anses vara den första amerikanska kattrasen.

Det sägs att rasen kommer från korsningar mellan angorakatter som förts med av sjömän till staten Maines hamnar samt engelska katter som nybyggarna tog med sig på 1600-talet, skandinaviska eller ryska katter samt korthåriga amerikanska bondkatter.

Katterna kallades till en början för "Coon Cats" eftersom man först hade en teori om att dessa katter var en korsning mellan tvättbjörnar (Racoon=tvättbjörn) och katter men som vi idag självklart vet är genetiskt omöjligt. Det var den yviga och brunrandiga svansen som man tyckte påminde om tvättbjörnens.

Redan 1861 förekom den första maine coonen i kattlitteraturen. Det var en svart-vit katt vid namn Captain Jenks of the
Horse Marines som var den första maine coon katten som visades på en kattutställning i Boston och New York 1861. 1895 väckte rasen även stort uppseende i Madison Square Garden i New York.


I början på 1900-talet höll maine coonen på att försvinna helt som raskatt på grund av att nya raser som perser och siames introducerades, men maine coonen blev kvar som ladugårdskatter på bondgårdar. Intresset för rasen förnyades dock omkring 1950 och har sedan 1980 vuxit snabbt.

1953 bildade Maineinnevånare "The Maine Coon Cat Club" i syfte att bevara rasen och det hölls utställningar enbart för
maine coon katter. 1968 bildades "The Main Coon Breeders and Fanciers Association MCBFA". 1976 tilldelades rasen certifikaträtt av CFA "Cat Fanciers Association. maine coonen godkändes 1984 som ras i FIFeWebmaster Margita

Sidan uppdaterades senast: 2009-07-17